Välkommen till Marie-Chantal, ord- och scenkonstnär!

Roligare med lila ...

 Vad hatet gör kan ingen fatta, för ungdomar och unga vuxna, kom 2010 .. Läs under Böcker! När den kom som pocket  i maj 2011 tyckte GP-recensenten så här:

Longs bok är svår att lägga ifrån sig, det är en stark historia, lika stark som titeln ... Long bygger skickligt upp en både yttre och inre spänning. Ska berättelsen implodera eller explodera? Ska Martha? Det är obehagligt, drabbande och rörande; helt enkelt väldigt, väldigt bra.

Vi är väl vänner!  för unga vuxna hos Rabén 2011... om en ensam ordnörd till pojke och en alldeles för karismatisk lärare. Om sanningar och lögner, om ensamhet, om att växa upp och stå ut med det.

Läs mer om reaktioner här nedan

Zoom, augusti 2012, hos det nystartade Hippo bokförlag, för lite yngre ungdomar, 11-15 år:  skolan, teater, relationer, nyanländ, nytt land, nytt språk ...

Älska mig bara mig för unga vuxna (från 15 och uppåt) om 16-åriga Sassa som vill göra skillnad med politisk aktivism och möter den karismatiska Lex och nya bästisen Joline. Det gör ont att växa upp! Augusti 2013

Marie-Chantal Long, fransyskan som kom till Sverige 1980  för ett  litet tag, är kvar än...


Född (1956) och uppvuxen i Nordafrika, i skuggan av Algeriet-kriget: soliga rötter och en sjungande dialekt, och främlingsskap på köpet, när ankomsten till Frankrike vid elvaårsåldern blev allt annat än lyckad ... Sådant lämnar spår: Vem är jag, egentligen? Och var finns mina rötter?


Började dansa balett som åttaåring. Skriva dikter som tioåring. Spela teater som tolvåring.

Har fortsatt med teater, med dikt och ord, med dans och sång och rörelse sen dess...

Tränad inom fysisk teater à la Grotowski/Odin Teatret/Schahrazad. Utbildad vid  Teaterhögskolan i Stockholm (1,5 års pilotutbildning på 90-talet). Har stått på Operans scen som mimare samt dansat i Yukatan, ett av Margareta Åsbergs verk.


Syntes som bäst på Freja i 90-talets långkörare Rederiet, där och på några andra ställen...


Skriver, sjunger, uppträder stående på sin estrad, lär ut, inspirerar.

En estradör.

En inspiratör.


Eller: estradös, inspiratris???